KNJAŽEVAC-Kompanija Agroprocesing, koja je od pre nekoliko godina novi vlasnik Džervina, nastoji da ovom kombinatu vrati ugled koji je imao i na tržištu vina. Revitalizovani su vinogradi i obnovljena proizvodnja u Podrumu.
U Džervinovom podrumu, naslanjajući se na tradiciju dugu gotovo čitav vek, ali uz primenu najsavremenije tehnologije, ponovo nastaju najkvalitenija bela, roze i crvena vina. I to sa sopstevnih plantaža, iz obnovljenih vinograda na Boševu i u Štipini.
“Grožđe se bere isključivo sa naših plantaža, dolazi na prebirni sto. Nakon toga se mulja, odlazi u presu i u sudove koji su od inoksa i imaju kontrolisanu fermentaciju“, kaže Radovan Jović, menadžer Podruma.
Vina iz berbe 2015. godine su prodata. Na tržištu se nalazi prošlogodišnja proizvodnja, a u Džervinu kažu da je grožđe ove godine, uprkos manjku padavina, odličnog kvaliteta.
“Sa plantaže u Štipini ubrali smo 2015. za nekih 30 hiljada litara vina. Početkom 2016. smo krenuli sa prodajom i rasprodali berbu iz 2015. Na tržištu se trenutno nalazi vino iz berbe 2016. Ove godine očekujemo još bolji kvalitet, jer je vreme pogodovalo vinogradu. U planu je proizvodnja do 150 hiljada litara, a širićemo se u skladu sa potrebama tržišta,“ dodaje Jović.
Od nedavno, Džervinova vina mogu se naći u prodajnim objektima najvećih marketa u Srbiji. Uskoro, u njima će uživati i potrošači u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Sloveniji.
LJ.P.
Projekat “Podrška poljoprivredi, turizmu i maloj privredi : kreativnost i inovativnost u praksi” – “Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.”
KOMENTARI