Udruženje za negovanje tradicije “Izvor“ organizovalo je u prostoru Arheo-etno parka u Ravni drugi po redu kulinarski festival “Tozin lonac“, manifestaciju koja je dobila ime po arheologu Svetozaru Jovanoviću, izuzetnom istraživaču i podjednako dobrom kuvaru.
Upravo u prostoru Arheo – etno parka i Timacum minusa arheolog Svetozar Jovanović proveo je najveći deo svog profesionalnog života istražujući prošlost knjaževačkog kraja, ali i pripremajući ukusna jela za svoje prijatelje i saradnike. Svašta nešto se krčkalo tih godina u Tozinom loncu, baš kao i na ovom kulinarskom festivalu, kažu u Zavičajnom muzeju i “Izvoru.“
– Svetozar Jovanović je bio izuzetan arheolog, istraživač, predani radnik, čovek koji je verovao u potencijale našeg kraja i ceo radni vek posvetio istraživanju, promociji i interpretaciji kulturnog nasleđa našeg kraja. Zahvaljujući njegovom radu, za Timacum minus čuli su brojni naučnici u zemlji i svetu. Oni ga pamte kao dobrog kolegu i domaćina, ali i kao neprikosnoveno dobrog kuvara. Ravna je, pored velikih kampanja, bila i mesto prepoznato po pozitivnom raspoloženju, duhu koji je vladao i izuetnoj kuhinji – priča v.d. direktorka Muzeja Milena Milošević Micić.
Po rečima predsednice “Izvora“ Ljiljane Mihajlović, Manifestacija “Tozin lonac“ je u znaku sećanja na Knjaževčanina Svetozara Jovanovića, arheologa, koji je mnogo dao nauci.
-Udruženje “Izvor“, koje se bavi čuvanjem tradicije, ima obavezu da podseća ljude, pre svega mlade, na naše velikane i da čuva uspomenu na njih – naglašava Mihajlovićka.
Arheološkinja Milena Muminović, ističe da se promenio način pripremanja hrane, savremeniji su aparati i pomagala, i današnji ljudi uživaju u dobrom zalogaju i kvalitetnim vinima, baš kao i njihovi davni preci.
– U najstarijem kamenom dobu ljudi su bili lovci, sakupljači, selili su se u potrazi za hranom. U neolitu se javlja kuvana hrana, o čemu svedoči i pronađeni arheološki materijal. Tada počinje zemljoradnja, stočarstvo, domaće žitarice, voće. Kod Rimljana, hrana je bila mešavina voća i povrća, a vino je igralo veliku ulogu. Rimljani su i poznati kao ljudi koji su znali da uživaju-kaže Muminovićka.
Muzejske sarmice u vinovom listu, torlačke lignje, gulaše i paprikaše, domaća testa, pripremali su oni kojima kulinarstvo nije primarno zanimanje. Na kraju – astal šaren od svakojakih đakonija i nagrade za trud, znoj proliven kraj vrelih pećnica, maštovotost i ideje. U pobedničkom “Tozinom loncu“ našla se jaretina pod sačem, koju je pripremila ekipa Agencije za razvoj Knjaževca.
Organizatori uveravaju da će “Tozin lonac“ postati još jedna lepa tradicija knjaževačke opštine i nova turistička atrakcija.
KOMENTARI