Leto je period kada konzumiramo više voća i povrća, a takođe smo i u povećanom kontaktu sa spoljašnjom sredinom, što nam i povećava rizik da budemo izloženi štetnom dejstvu bakterija i drugih parazita.
Bakterije, paraziti i pesticidi lako se prenose prljavim rukama, neopranim voćem i povrćem i preko drugih nedovoljno zaštićenih delova tela, zbog nošenja letnje odeće.
U organizmu, pogotovu u organima za varenje je stalna borba između korisnih i štetnih bakterija i parazita. Ukoliko bakterije i paraziti prežive varenje unete hrane, oni mogu da naprave zdravstveni problem. Parazitima se možemo zaraziti svakodnevno: zaraženom vodom i hranom, prljavim predmetima, nakon kontakta sa domaćim životinjama posle kojih ne operemo ruke i prljavim rukama uopšte, ujeda insekata itd.
Štetni mikroorganizmi koje unesemo u organizam mogu izazvati mnogo tegoba, od lakih bolova, učestalih stolica, povišene telesne temperature, povraćanja, glavobolje, osipa po koži do težih infekcija i hospitalizacije.
Kao prevencija je obavezno pranje ruku ( sapunom i vodom), i to obavezno i pre i posle obroka. Voće i povrće koje koristimo u ishrani dobro oprati pod mlazom hladne vode.
Zbog visoke temperature hrana koju svakodnevno koristimo je više izložena kvarenju. Hranu treba držati u rashladnim urerđajima i na mestima gde je manje izložena visokim teperaturama.
Zato je zlatni standard prevencije dobro pranje ruku, voća i povrća koje jedemo, održavanje lične higijene, kao i čistoće prostora u kome živimo i krećemo se. Ukoliko primetite pojedine simptome koji ukazuju na prisustvo pojedinih bakterija i parazita, možete se obratiti Zavodu za javno zdravlje “Timok”, centru za mikrobiologiju.
Zavod za javno zdravlje “Timok” Zaječar
Centar za mikrobiologiju
KOMENTARI