Tokom posta treba jesti tri glavna obroka i dve užine. Potrebno je jesti dosta povrća, kako svežeg tako i termički obrađenog. Tokom posta ne treba jesti hranu zasnovanu na mesu, jajima, mleku i mlečnim proizvodima. Riba se preporučuje i u redovnoj ishrani i u toku posta, ona je izvor zdravlja i sadrži omega-tri masne kiseline i vitamine A, B, D i E. Za glavne obroke mogu se koristiti: pasulj (i ostale mahunarke), jela od pirinča, jela od soje, jela od krompira… Ova jela sadrže biljna vlakna, biljne masti i biljna ulja neophodna svakom organizmu. Salate od svežeg povrća sa maslinovim ili drugim uljem izvori su vitamina neophodnih svakom organizmu.Za užinu se preporučuju sveže voće ili kompoti od voća, kako bi se u telo uneli vitamini i sastojci koji potpomažu pravilno varenje. Posna jela se mogu pripremiti na razne načine, sa raznim prirodnim biljnim začinima, tako da takva hrana može biti i raznovrsna i veoma ukusna.
Zloupotreba posta
Post se, nažalost, može zloupotrebiti na više načina.Unošenjem malih količina jednolične hrane u organizam može doći do toga da se pojede malo kalorija, a nedovoljno vitamina i minerala. Ovakvom ishranom oslabljuje se organizam, tako da može biti podložan infekcijama i raznim bolestima. Pojedini ljudi pogrešno tumače post, pa u to vreme jedu velike količine posne hrane: previše mahunarki, previše krompira, previše testenine i hleba, mnogo koštunjavog voća, jela sa previše ulja… Na ovakav način se u organizam unosi posna hrana, ali previše kalorija i previše drugih materija koji dovode do gojaznosti. Takođe post neki shvataju i kao stvar prestiža, tako da u vreme posta nabavljaju i spravljaju skupa jela: uvoznu posnu hranu, riblju pršutu, dimljenu skupu ribu, egzotično voće i povrće…
Ne treba zaboraviti da prilikom posta treba voditi računa o tome šta je primereno trudnicama, dojiljama, maloj deci, bolesnicima, starim osobama ili radnicima koji obavljaju teške fizičke poslove. Našu današnju ishranu karakterišu nepravilni i nedovoljno izbalansirani obroci. U njima ima previše masnoća, mesa, hleba a malo mlečnih proizvoda, voća i povrća. Zbog toga je post više od preporuke.
Post je zdrav i za vernike i za one koji to nisu, ukoliko je u ishranu uključen veliki broj namirnica. Ali pri ovakvoj odluci, treba biti oprezan jer pravilna ishrana u toku posta ne znači da treba da se jednolično hranite kromirom, pirinčem, džemom, hlebom i tako dalje. Ukoliko ljudi bez razmišljnanja unose ugljene hidrate može im se desiti da posle 40 dana posta osećaju vrtoglavicu, anemiju, postaju dekoncentisani i počinju da bivaju depresivni. Više štete nego koristi. Da ne bi upali u zamku treba da koriste namirnice iz tradicionalne ishrane i to: celo zrno raznih žitarica: pšenica, heljda, ovas, raž, zob, proso. Takođe u ishranu treba ubaciti što više mahunarki kao što su: pasulj, bob, sočivo, kao i sojino zrno.
Tradiconalni verski post sredom i petkom je takođe primer dobre mere u modifikovanju svakodnevne kontinentalne ishrane, karakteristične za Srbiju, prava mera za dobro zdravlje.
Sv. Vasilije Veliki: „Ne ograničavaj vrlinu posta samo na ishranu. Istinski post nije samo odricanje od različite hrane, nego odricanje od strasti i grehova: da nikome ne učiniš nepravdu, da oprostiš bližnjemu svome za uvredu koju ti je naneo, za zlo što ti je učinio, za dug što ti je dužan. Inače, ne jedeš meso, ali jedeš samoga brata svoga. Ne piješ piće, ali unižavaš drugoga čoveka.“
Savetovalište za ishranu ZZJZ „Timok“
Glavna aktivnost savetovališta za ishranu je edukacija ljudi o pravilnoj i uravnoteženoj ishrani koja će pomoći u prevenciji i lečenju bolesti i očuvanju i poboljšanju zdravlja. Savetovalište vode dr Dijana Miljković, spec. higijene i Nenad Đorđević, sanitarno-ekološki inženjer-specijalista. Radi ponedeljkom, sredom i petkom od 8:00 – 12:00 časova. Pregledi se mogu zakazati lično u prostorijama Zavoda ili na telefon 422-477, lokal 117.
Savetovalište pruža sledeće usluge iz oblasti ishrane zdravih i bolesnih ljudi: antropomerijska merenja, procenu uhranjenosti, merenje procenta telesne masti i mišićne mase, određivanje nivoa visceralne masnoće, određivanje bazalnog metabolizma, davanje saveta za pravilnu ishranu zdravih ljudi svih starosnih kategorija, izradu dijeta gojaznih, dijetoterapiju kod hroničnih oboljenja (šećerna bolest, visok krvni pritisak, povišene masnoće u krvi i drugo), test intolerancije na hranu, određivanje glikemije, triglicerida i holesterola.
Savetovalište za pravilnu ishranu ZZJZ „Timok“ Zaječar
Nenad Djordjević
Veoma zahvalan autoru vrlo korisni članak, podelio se
na svom Facebook profilu I mojim pratiocima se dopalo.
Vrlo jednostavan i jasan način izloženja informacije.
Preporučiću ovaj članak prijateljima!.Odnedavno idem u teretanu, želim
da počnem uzimati proteine za sticanje mišićne mase, evo našao sam nešto na
internetu, može li me neko posavetovati šta je bolje izabrati od ovoga – Proteini ili možda posavetujete gde još da pogledam.
Hvala na odlicnom tekstu i savetima za zdravo gubljenje suvisnih kilograma. Ovaj nacin ishrane mi prevashodno izgleda kao potpuno zdrav i uravnotezen sto je i sustina za kvalitetan nacin ishrane.Mene zanima da li uz ovakav nacin ishrane smem da koristim i reisi kapsule jer sam procitao da one su odlican dodatak ishrani ako se nalazite na dijeti? Hvala unapred.