Specijalna bolnica “Sokobanja” , specijalizovana za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju nespecifičnih plućnih bolesti godišnje zbrine oko 9000 pacijenata iz Srbije i inostranstva. Ova ustanova zasluženo nosi epitet lidera u zdravstvenom turizmu, poseduje stručan kadar i vrhunsku medicinsku opremu.
– Preporuke lekara iz urbanih sredina su da se boravi u Sokobanji što duže jer se postižu izuzetni rezultati. To se odnosi i na Specijalnu bolnicu “Sokobanja, čiji zaposleni imaju veliku generacijsku praksu i “vukovi” su u svom poslu, pravi profesionalci. Njihovi pacijenti osećaju veliko poboljšanje kada prate instrukcije lekara i na koji način da koriste prirodno lekoviti faktor , termalne vode, vazduh i boravak u Sokobanji i sve ono što ona pruža –kaže Ljubinko Milenković, direktor Turističke organizacije Sokobanja.
On naglašava da je Specijalna bolnica “Sokobanja” jedini upravljač prirodno lekovitim faktorom.
– U Sokobanji uglavnom borave mladi ljudi, roditelji sa decom koji zahtevaju aktivni odmor, i u tom smislu se i profiliše turistička ponuda. Veliki broj posetilaca dolazi i po preporuci lekara preventivno na odmor-dodaje Milenković.
Zahvaljujući povoljnom geografskom položaju, pogodnoj klimi, termalnim izvorima, primeni savremenih metoda u lečenju, stručnosti lekara, kapaciteti Specijalne bolnice “Sokobanja” su tokom cele godine popunjeni.
-Specifičnu mikroklimu diktiraju četiri planine i sama kotlina između kojih se Sokobanja nalazi i specifična ruža vetrova. Ozren je planina najšumovitija u Srbiji, tu je planina Devica i Rtanj koji je sa sokobanjske strane pod livadama i bogat je lekovitim biljem a posebno je interesantno da je Sokobanja deklararacijom iz 1991. godine proglašena prvom ekološkom opštinom u Srbiji. Preporuka lekara Specijalne bolnice “Sokobanja” je da se boravi u Sokobanji što duže, makar tri nedelje tokom godine –dodaje Milenković.
Specijalna bolnica raspolaže sa 530 postelja raspoređenih u pet objekata od čega su tri za decu i dva za odrasle. Bolnica u radu primenjuje standarde kvaliteta sistema ISO 90001 i HACCP.
KOMENTARI