MOGUĆNOSTI ZA GAJENJE ORGANSKIH PROIZVODA

negotin-u-susret-mokranjcevim-danimaPoljoprivredni proizvođači, ali i predstavnici lokalne samouprave Poljoprivredne škole, Poljoprivredne savetodavne stručne službe (PSSS), udruženja kupinara, voćara i pčelara na sastanku koji je nedavno inicirao Đankarlo Kosta, direktor Poljoprivrednog dobra „Salaš“  razgovarali su o mogućnostima da se na ovim prostorima gaje organski proizvodi za koje je već sada moguće obezbediti i plasman.

– U poslednje dve nedelje imamo intenzivne kontakte sa italijanskim vlasnikom Poljoprivrednog dobra “Salaš” koji je izrazio želju da podstakne razvoj organske proizvodnje u saradnji sa našim poljoprivrednim proizvođačima. Takođe, želi da obezbedi praksu za učenike Poljoprivredne škole “Rajko Bosnić”, da im obezbedi i prevoz do Salaša – ističe Jovan Milovanović, predsednik Opštine Negotin.

Organska proizvodnja, ističu stručnjaci, osim što ima veliku perspektivu ka ino tržištima, doprinosi minimalnom zagađenju životne sredine, kao i očuvanju biodiverziteta.

-Da bi se  neko uopšte i bavio organskom proivodnjom neophodno je da prođe određeni vremenski period konverzije kako bi proizvošači dobili sertifikat da je njihov proizvod organskog porekla. Sertifikate izdaju sertifikacione kuće i taj period obično traje do tri godine po važećim zakonskim propisima, mada u određenim slučajevima može da bude i kraće – kaže Vladica Gavrilović, dipl.ing ratarstva i direktor PSSS Negotin.

Na teritoriji opštine Negotin neobrađeno je čak 50 odsto oranica, a na teritoriji Borskog okruga čak 58 odsto. Na ovim prostorima, ističu stručnjaci PSSS, postoje odlični uslovi za bavljenje organskom proizvodnjom, ne samo u pogledu površina, već i zbog klimatskih uslova.

Projekat „Negotin na putu transparentnog, ekonomskog, infrastrukturnog i stabilnog razvoja“ sufinansira Opština Negotin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *