ČEKAONICE BEZ GUŽVI

dom-zdravljaKladovski Zdravstveni centar  uhodava se u Integrisani zdravstveni informacioni sistem koji će morati da zaživi i u sektorskim ambulantama u 13 mesnih zajednica u opštini Kladovo.To podrazumeva da se pregled kod izabranog lekara mora zakazati, a njegova je obaveza da prosledi uput  i zakaže termin za pregled ili dijagnostičku proceduru u svakoj ustanovi  u kojoj postoje definisani slobodni termini. Za sada je problem što  sve sektorske ambulante nemaju informatičku opremu za vođenje elektronskog kartona,  ističe dr Borislav Petrović direktor zdravstvenog centra u Kladovu.

– Mi smo prepoznali taj problem i računamo na podršku Saveta MZ i lokalne samouprave kada je reč o kupovini informatičke opreme.Primer dobre prakse potvrdili su meštani Rtkova koji su seosku ambulantu opremili računarom čime su stvoreni uslovi za funkcionisanje informacionog sistema, dok je lokalna samouprava izdvojila novac za kupovinu servera. Novine u sistemu zdravstvene zaštite sigurno imaju za cilj da poboljšaju uslove koji se nude pacijentima, odnosno smanjiće se gužve i nepotrebno čekanje u hodnicima i ispred ordinacija, što je i osnovni cilj – kaže dr Petrović.

U Domu zdravlja u Kladovu pacijenti preglede kod izabranog lekara zakazuju u Kol centru pozivom na broj telefona 801- 458 od 7 do 14 sati.Ta novina naišla je na odobravanje zdravstvenih osiguranika.

– Osim Kol centra u našem gradu pregled kod izabranog lekara u  Domu zdravlja može se zakazati i uz pomoć Nacionalnog kol centra Ministarstva zdravlja. Od Nove godine u lokalnom Kol centru u funkciji će biti i mobilni telefon tako da će se zakazivanje pregleda obavljati efikasnije .Da bi se sistem pojednostavio  razmišlja se i  o uvođenju neke vrste „sankcija“ za „neodgovorne“, koji se tri puta ne pojave na ranije zakazanom pregledu, jer se na taj način  uzima termin nekom drugom korisniku zdravstvenih usluga. Prva iskustva potvrđuju da se Kladovljani  lagano navikavaju na  Integrisani zdravstveni informacioni sistem – smatra dr Sibirka Mićović, pomoćnik direktora za Dom zdravlja Kladovu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *