NA NAUČNOJ KONFERENCIJI „DIJALOZI O KINI“ SVEČANO OBJAVLJENI IZVEŠTAJI ZIĐINOVIH KOMPANIJA

Na konferenciji „Dijalozi o Kini“, održanoj juče u Beogradu, koju su u prisustvu istaknutih diplomata, stručnjaka i brojnih naučnika iz više od 25 zemalja sa ciljem promovisanja visokokvalitetnog naučnog istraživanja o Kini i uvida u globalnu agendu Kine, otvorili ministar spoljnih poslova Marko Đurić i
ambasador Kine u Srbiji Nj.E. Li Ming, svoje izveštaje o društveno odgovornom poslovanju za 2023. godinu predstavile su i obe Ziđinove kompanije koje posluju u Boru.

Otvarajući konferenciju ministar Đurić naglasio je važnost odnosa Srbije sa Kinom, posebno posle istorijske posete predsednika Kine Si Đinpinga, u maju 2024. godine, kada je potpisano 29 bilateralnih sporazuma, uključujući i Sporazum o slobodnoj trgovini.Ističući da je vrednost izvoza Srbije u Kinu dostigla 6,6 milijardi dolara Đurić je istakao da dve države zajedničkim projektima „grade svetlu budućnost“.

Nj.E. Ambasador Narodne republike Kine u Srbiji Li Ming je istakao značaj konferencije u produbljivanju međusobnog razumevanja Kine i Evrope, kao i vrednost dijaloga u izgradnji globalnih veza. Naglašavajući posvećenost Kine miru, stabilnosti i razvoju u svetu, sa fokusom na konstruktivnu diplomatiju i napore posredovanja, Li Ming se osvrnuo i na strateške i istorijske veze Kine i Srbije i naglasio važnost saradnje dveju zemalja. On je pohvalio kineske kompanije koje posluju u Srbiji i doprinose unapređenju bilateralnih odnosa. Prvog dana konferencije, u okviru panela „Zeleni održivi razvoj: Saradnje između Kine i Srbije“, na kom se govorilo o tekućim projektima saradnje u zaštiti životne sredine i održivom razvoju kompanije Srbija
Ziđin Majning i Srbija Ziđin koper predstavile su svoje izveštaje o korporativnoj društvenoj odgovornosti (CSR), osvrnuvši se na ključne rezultate postignute u oblasti održivog razvoja, zaštite životne sredine i unapređenja lokalnih zajednica.

Megi Huang, generalna direktorka za prekomorske operacije Ziđin Majning grupe, istakla je da je Srbija ključni partner za kompaniju i naglasila važnost ulaganja u projekte koji „ne samo da unapređuju rudarsku industriju, već i lokalnu zajednicu“.

„Ziđin ima dva velika rudarska investiciona projekta u Srbiji i oba su važna u podršci kineskoj Inicijativi pojas i put. Kompanija je od 2018. godine uložila 4,5 milijardi dolara u akviziciju i razvoj ovih projekata, koji se nalaze u Boru. Ovo uključuje Srbija Ziđin Koper, ranije poznat kao RTB Bor, koji upravlja borskim i majdanpečkim rudnicima bakra i Srbija Ziđin Majning sa rudnikom bakra i zlata „Čukaru Peki“. U 2023. godini ova dva projekta su značajno unapredila položaj Srbije u evropskoj rudarskoj industriji, pri čemu proizvodnja bakra u zemlji sada čini 18% ukupne evropske proizvodnje. Kao rezultat toga, Srbija je postala drugi najveći proizvođač bakra u Evropi, što je dalo veliki doprinos lokalnoj ekonomiji” istakla je Huang i dodala da u narednih sedam godina Ziđin Majning planira da investira četiri do pet milijardi američkih dolara, a očekuje se da će direktno zapošljavanje premašiti 10.000.

„Do 2030. godine cilj je da premašimo 500.000 tona proizvodnje bakra, što Srbiju pozicionira kao najvećeg proizvođača bakra u Evropi. Verujemo da uspeh leži u dugoročnom uticaju na zajednicu, a naša misija je da Srbija bude lider u zelenom rudarstvu u Evropi“, naglasila je Huang.

Zamenik generalnog direktora kompanije Srbija Ziđin Majning, Jang Juankun, ocenio je da je 2023. godina bila izuzetno uspešna za ovu rudarsku kompaniju koja upravlja prvim zelenim rudnikom u Srbiji – Čukaru Peki.

„Kao lideri u održivom zelenom rudarstvu, postigli smo izvanredne poslovne rezultate, postavši najveći izvoznik u Srbiji sa izvozom koji je premašio milijardu dolara. Izvoz, ali i postignuća u rastu prihoda, tehnološkim inovacijama i društvenoj odgovornosti donela su nam prestižnu nagradu Privredne komore Srbije za poslovni uspeh i priznanje jedne od 100 najboljih kompanija u jugoistočnoj Evropi. Srbija Ziđin Majning je implementirala tri ključna ESG standarda u 2023. godini, čime je postala prva kompanija u Srbiji koja je usvojila SA8000 standard društvene odgovornosti“, rekao je Juankun i dodao da je kompanija uložila 89 miliona dolara u zaštitu životne sredine i 2,88 miliona dolara u inicijative za razvoj lokalnih zajednica.

Govoreći o budućim planovima, Juankun je, kao jedan od ciljeva, istakao povećanje kapaciteta obnovljive energije, posebno kroz razvoj solarnih energetskih postrojenja, implementiranje sveobuhvatnih ekoloških planova i izrazio nadu da će planirana investicija od 36 miliona dolara tokom narednih pet godina dodatno poboljšati kvalitet života u lokalnim zajednicama.

Naš cilj je da postanemo uzor za „zelene rudnike“ u Evropi, postavljajući standard kao pionirska rudarska kompanija koja se zalaže za nisko-ugljenične, ekološki prihvatljive prakse, društvenu odgovornost, zdravlje i bezbednost, kao i održivi razvoj, naglasio je Juankun.

Generalni menadžer CSR sektora u kompaniji Srbija Ziđin Koper Džang Jičeng istakao je da je kompanija u proteklih pet godina postala pokretačka snaga privrednog razvoja Borskog okruga.

„Srbija Ziđin Majning je u lokalnu zajednicu uložila 845 miliona dolara, zaposlila više od 3.000 novih radnika i stvorila više od 9.000 radnih mesta. Prosečna neto plata u kompaniji danas iznosi 144.000 dinara, što je za 87% više u odnosu na 2018. godinu kada je Ziđin došao u Srbiju. Investicije Srbija Ziđin Kopera u zaštitu životne sredine, vredne više od 300 miliona dolara, dovele do rekultivacije tri miliona kvadratnih metara degradiranog zemljišta u Boru i Majdanpeku, a radni uslovi za svih 6.000 zaposlenih su značajno poboljšani“, istakao je Džang Jičeng.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *