“SRBIJA ZIĐIN MAJNING: PARTNERSTVO KOJE PODRŽAVA I OSNAŽUJE LOKALNE POLJOPRIVREDNIKE“

U kompaniji Srbija Ziđin Majning danas je potpisan Ugovor o saradnji sa lokalnim poljoprivrednim proizvođačima iz Metovnice. Cilj ovog ugovora, koji su potpisali zamenik generalnog direktora Gan Jonggang i predsednik Mesne zajednice Metovnica Dejan Marković, je pružanje podrške povrtarima, voćarima i stočarima iz ovog borskog sela, da kompaniji prodaju poljoprivredne i stočarske proizvode iz domaće radinosti. Nakon potpisivanja ugovora o saradnji pristigle su i prve količine namirnica, koje će kako je istaknuto biti isporučivane kompaniji dva puta mesečno.

Mala poljoprivredna gazdinstva su osnova očuvanja i razvoja poljoprivredne proizvodnje. Svojim radom oni ne samo da omogućavaju razvoj domaćeg – lokalnog tržišta i doprinose privrednom rastu, već predstavljaju i važne činioce za očuvanje tradicije, lokalnog identiteta i kulturnog nasleđa, istakao je Lu Hanqiang, menadžer kabineta generalnog direktora kompanije Srbija Ziđin Majning.

„Od početka saradnje, Srbija Ziđin Majning je uspostavila čvrsto partnerstvo sa mesnom zajednicom Metovnica kroz brojne projekte: „Zdrava pijaća voda“, kojim je selo dobilo sistem vodosnabdevanja, „Siguran povratak kući“, kojim su popravljeni i sanirani lokalni putevi, a inicijativa „Topla zima“ pružila je pomoć socijalno ugroženom stanovništvu kroz nabavku namirnica i ogreva. Naše opredeljenje je harmonijski razvoj kompanije i lokalne zajednice i shodno tome realizovali smo i druge programe, poput obnove Doma kulture i unapređenja infrastrukture Osnovne škole ‘Stanoje Miljković’, a posvećeni smo i očuvanju kulture i tradicije ove zajednice. Saradnju u nabavci poljoprivrednih proizvoda od lokalnih proizvođača ključnom za obe strane, čini broj direktno i indirektno zaposlenih u rudniku Čukaru Peki koji je dostigao 4.000 radnika, a pre svega činjenica da ovom podrškom lokalnim proizvođačima, obezbeđujemo stabilne izvore prihoda za meštane, posebno socijalno ugrožene porodice. Godine 2022. primetili smo da neki dobavljači preprodaju poljoprivredne proizvode iz Metovnice našoj kompaniji, što nas je podstaklo da pojačamo direktnu saradnju sa zajednicom. Prošle godine potpisali smo okvirni sporazum za direktan otkup poljoprivrednih proizvoda, što je donelo odlične rezultate. Ove godine obnovili smo ugovor o podršci domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji i planiramo povećanje obima nabavke, uz minimalni mesečni iznos od 100.000 dinara. Očekujemo da će ove mere dodatno promovisati održivi razvoj zajednice i doneti ekonomske i socijalne koristi meštanima. Verujemo da jedino kroz kontinuiranu saradnju i podršku možemo ostvariti harmonijski razvoj i zajednički graditi svetlu budućnost. Naš moto je rudarstvo za bolje društvo i zato se iskreno nadamo da će ova saradnja biti na obostranu korist“, rekao je Lu Hanqiang, menadžer kabineta generalnog direktora kompanije Srbija Ziđin Majning.

Obezbeđeni kontinuirani otkup proizvoda, pruža sigurnost istakli su lokalni proizvođači. On omogućava proizvođačima da bolje iskoriste proizvodne kapacitete, imaju konkurenije proizvode i da ostvare bolji plasman na tržištu.

„Čukaru Peki je od svog otvaranja popravio kvalitet žvota meštana sela Metovnica i kroz zapošljavanje stanovništva i kroz pružanje mogućnosti za plasman poljoprivrednih proizvoda. Takođe je jako važno što je omogućen  lakši I kvalitetniji uzgoj poljoprivrednih prozivoda i stoke investicijom u vodovodnu mrežu u selu. Zahvaljujuću Srbija Ziđin Majningu sada svako domaćinstvo ima pristup pijaćoj vodi sa česme, a znači nam i što smo oslobođeni mesečnih računa za potrošenu vodu čije je plaćanje kompanija preuzela na sebe“, naglasila je Verica Živković stočarka iz Metovnice, koja poseduje sopstvenu farmu i bavi se uzgojem koza.

I za Silviju Čorboloković, majku troje dece, Milijanu Marković, meštanku Metovnice, kao i za Novicu Petrovića, stočara iz ovog borskog sela, saradnja sa rudarskom kompanijom Srbija Ziđin Majning je od velikog značaja. Prema Novicinim rečima plasman proizvoda omogućava mu dodatne prihode.

„Ja sam stočar, bavim se uzgojem ovaca i mnogo mi znači ova pomoć jer imam niska primanja“, kaže Novica Petrović.

Prema rečima Dejana Markovića, predsednika Mesne zajednice Metovnica, ovo selo ima veliki broj poljoprivrednih proizvođača, blizu 200. Siguran plasman za sve njih, je veliki podstrek da nastave da se bave zemljoradnjom i stočarstvom.

„Kompanija Serbia Zijin Mining je pokazala da ima sluha za potrebe stanovnika sela Metovnica, da se bave onim sto rade od pamtiveka i da od toga i žive ukoliko je to njihova želja. Poljoprivredni proizvođači i uzgajivači stoke iz našeg sela su sa kompanijom sklopili ugovor o kupovini proizvedenog povrća i stočarskih proizvoda. Kompanija ova sredstva kupuje za sopstvene potrebe kako bi u kantini za svoje radnike pripremala zdrave obroke sa jedne strane i kako bi omogućila bolji život za stanovnike koji ne rade u rudniku i posebno starije meštane koji celog života žive od poljoprivrede i na taj način prehranjuju sebe i porodicu“, rekao je Dejan Marković, predsednik MZ Metovnica, koji je dodao da Metovnica ima veliki broj poljoprivrednih proizvođača, posebno stočara.

Kako je istaknuto prilikom potpisivanja ugovora o saradnji, pružanjem podrške lokalnim proizvođačima u Metovnici, pozitivno se utiče i na razvoj agropreduzetništva, podstiču se ekonomski rast i ruralni razvoj ovog sela. Omogućava se poboljšanje poljoprivrednih potencijala i otvara prostor za nova ulaganja. Na taj način smanjuje se depopulacija seoskog stanovništva, doprinosi se revitalizaciji i sveukupnom razvoju ovog borskog sela.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *