MLADI I EKOLOGIJA

Problem zagađenja životne sredine postaje tema koja okupira sve više pažnje. Prema podacima pilot studije koju je radila Agencija za zaštitu životne sredine o uticaju industrijske zagađenosti na zdravlje stanovništva u Boru građani su značajno više od ostalih stanovnika Srbije izloženi riziku od obolevanja od malignih bolesti a postoji i veći rizik smrtnosti od više drugih bolesti.

Edukacija mladih i njihovo učešće u oblasti ekologije i zaštite životne sredine je od velikog značaja budući da su nove generacije nosioci budućnosti. Jedan od aktivista i stručnjaka za komunikacije Nikola Ristić je izjavio da je za ekološke teme uvek najveći odziv mladih i ekološka pitanja rangiraju na prvom ili drugom mestu kada je reč o značaju. Sve je veći broj mladih koji se priključuju lokalnim ekološkim inicijativama što potvrđuje i veliki odziv mladih na radionicama povodom oslikavanja eko murala na zidu dve škole u Boru, koji su želeli da predstave svoje ideje na temu zaštite životne sredine.

Sa druge strane mladi su se organizovali i u akciji sadnje sadnica lipa u saradnji sa kompanijom Srbija Ziđin Majning. Veća informisanost o značaju zaštite životne sredine podstiče mlade i ostale subjekte zadužene za ovu oblast da prepoznaju i uvažavaju kapacitete mladih kao važnog društvenog resursa u rešavanju gorućih problema u oblasti ekologije i pruža podršku njihovim potencijalima jer mladi znaju, mogu, umeju.

Projektni tim “Timočkih”

Projekat “Mladi i ekologija” sufinansiran je iz budžeta grada Bora. “Stavovi izneti u podržanom medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *