Valakonje Bukovo je zaselak sela Valkonja, koji broji oko dve stotine žitelja. Pre trinaest godina, meštani su odlučili da organizuju festival pod nazivom „Markovi dani“, koji vezuju za legendu o Kraljeviću Marku i njegovom skoku sa Rtnja, na kamen u ataru ovog naselja, na kome je do danas sačuvan trag njegovog stopala.
Manifestacija se održava u centru sela, na proplanku gde se nalazi četvororazredna škola sa desetak učenika i letnja pozornica. Tu se okupljaju kulturno-umetnička društva iz okolnih mesta, takmičari u narodnom višeboju, kuva se kačamak i izlažu kulinarski specijaliteti narodne kuhinje.
-Potrudili smo se da i ove godine sa meštanima i KUD-om koji postoji u našem selu, organizujemo manifestaciju „Markovi dani“, pošto ona traje već trinaest godina. Ovo je dobra prilika za druženje, a ove godine smo pozvali i predstavnike Udruženja odgajivača ovaca i koza, kao i pčelare, koji su predstavili svojer proizvode, kaže Nenad Petrović, iz mesne zajednice.
Predstavnici ovih udruženja su dali poseban pečat manifestaciji, ponudivši pre svega ovčji sir i med iz pčelinjaka koji su smešteni u netaknutoj prirodi ovog kraja.
-Ovčji sir koji pripremaju članovi Udruženja odgajivača ovaca i koza je jedinstven, proizvodi se na ovaj način samo u istočnoj Srbiji i zbog toga nam je namera da se kao udruženje predstavimo na sajmu sireva u Beogradu i da na taj način promovišemo ovaj naš jedinstven proizvod, kaže tridesetogodišnji Stefan Stojanović, jedan od dvanaest članova najmlađeg poljoprivrednog udruženja na području opštine Boljevac.
Posetioci i učesnici „Markovih dana“ probali su i med iz pčelinjaka Slavoljuba Gilića iz Bogovine, a najtraženiji je bio med u saću i med sa orasima.
-Pčelarstvom se bavim već dvadesetak godina i trenutno imam oko sto trideset košnica. Iz godine u godinu povećavam broj pčelinjih društava i učestvujem na brojnim sajmovima pčelara. Ove godine sam prvi put na „Markovim danima“ i raduje me da ima dosta posetilaca i dosta mladih , kaže Gilić.
Osim proizvođača meda i sira, bilo je i štandova sa najrazličitijim narodnim jelima , a kuvao se i kačamak na otvorenoj vatri, kao neizostavni specijalitet uz dobar očji sir.
U Kulturno-umetničkom programu je učestvovalo šest folklornih ansambala iz susednih mesta, kao i gosti iz borskih i zaječarskih sela.
“Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Boljevac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.
KOMENTARI