(FOTO) MEŠTANI BORSKIH SELA BLOKIRALI PUT:TRAŽE ODGOVORE OD ZIĐINA

Meštani borski sela blokirali su danas put Bor-Veliki Krivelj, tražeći od kompanije Ziđin i lokalne samouprave da im se objasne svi planovi rudarskih aktivnosti u ovom kraju. Blokada je trajala do 14 do 16 sati i za to vreme saobraćaj se nije odvijao tim putem.

-Mi tražimo da nam Kinezi obelodane sve njihove planove i aktivnosti. Tražili smo, i večeras ćemo poslati mejl da se sledeći sastanak radne grupe održi u Krivelju, da dođu kod nas. Kada je formirana radna grupa bila je varijanta da jedan sastanak bude održan u Boru a drugi u Beogradu. Naš zahtev je da naši predstavnici radne grupe uvek budu prisutni kada se vodi dijalog ili sastanak između kompanije Ziđin i republičkih organa-kazao je Dragoslav Nikolić, potpredsednik Saveta MZ „Veliki Krivelj“.

On je objasnio da je poznata lokacija za preseljenje ovog sela ali da još uvek meštani nemaju nikakve konkretne informacije, kada će se to desiti i pod kojim uslovima.

-Lokacija koju su meštani oblišli je jedna zaravan kod rudnika Čukaru Peki,  pored glavne saobraćajnice, tu je i vodosistem Bogovina, mogli bi da imamo vodu i blizu je grad. Ljudi su se složili da je to dobro mesto, međutim, taj lokalitet je i dalje u nekom režimu istražnog prava. To je površina od oko 100 hektara.  Trebaju da nam kažu da će preseliti celo selo, da je lokacija određena, ako je to sigurno, koje su cene i da krenemo da se  dogovaramo i da otpočne taj proces koji nimalo nije jednostavan. Živeli smo u mirnom mestu, Krivelj je imao i svoj izvor pitke vode, imao je  svoj mlin, svoju reku, puno resursa koji su neponovljivi. Krivelj je bila varošica, imamo tradiciju i valjda bi trebalo da nastavimo miran život-dodaje Nikolić.

Dragoslav Stančulović, predsednik Saveta MZ “Oštrelj” ističe da meštani ne znaju šta ih očekuje u biudućnosti jer još uvek nemaju nikkave konkretne informacije o tome.

-Došao sam da pomognem ovom napaćenom narodu, pošto nas niko ne čuje i ne vidi, da  vide bar da smo još uvek živi. Ne znamo kakva je naša budućnost, kome će da se ostavi ovo područje ako svi treba da se iselimo. Sva sela su u planu za preseljenje, samo se ne zna kad. Oni  nam pišu sudsku predusu, samo ne znamo kada će da se primeni-kaže  Stančulović.

Meštani su i narednih dana najavili blokadu puta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *